Thursday, June 19, 2014

Cuti-Cuti Chenta : Ipoh & Cameron Highland

Assalamualaikum wbt


Ye, lisa tau memang dah lama sangat lisa x update blog ni... hihi..penuh sawang kot...


Cuti sekolah 2minggu baru2 ni lisa dok umah je... bercuti kat ward sebab kena UTI dan demam. Masuk air 4 botol, Alhamdulillah.. makin sihat...

erm berbalik kepada cerita cuti... Memang x plan nk cuti2 chenta. Last2 minute en suami ajak jalan. Kitorg berdua, alhamdulillah plan last minute pun xde hal. Lisa on je. Hihi.


12 June 2014

Sebelum subuh kami bertolak. Alhamdulillah, sempat kami berhenti solat subuh berjemaah di salah sebuah Surau sekitar Tanah Merah. Yela, kami dari Kota bharu.hee.

Jalan xjem pun. Melalui jalan Tanah Merah-Jeli-Gerik-Ipoh. Dalam 5 Jam juga kami smpai ipoh, Al maklum lah..da awal2 makan buah langsat (sesat) ...kami nak p sampai baling. Terlepas simpang Gerik.hihi. pusing balik dlm 30minit juga. Da kira sejam kami rugi masa kat situ.

Oke, smpai ipoh kami walk in je survey2 hotel kt ipoh. Kami stay kat Ibis Style Hotel, Ipoh. Alhamdulillah. Hotel ni ada disc utk goverment servant tau. cuma nnti ms check in, bawak ID Card sbg goverment servant. Bagi lisa rate hotel ni berbaloi..lisaa dpt  Rm130 utk satu malam.bilik standard + 1x breakfast.








Sekitar lobi hotel. Cantik kan. Masuk je pintu utama hotel da bau wangi. Haa..lg satu keistimewaan hotel ni ada basement parking lot tau. Jadi senang la nk park kereta kan, kluar dr kereta terus p tekan butang lif naik ke lobi.

Ini pula picture2 dlm bilik...kemas, cantik, bersih dan yg paling penting selesa saanngaat. =)





Cantikkan...?

Kat ipoh lisa xde jalan sgt pun... just melawat tempat2 bersejarah lisa dolu2.,hihi.. lisa sekolah kat SMTI. batch 2001/2002. Ambik course Electrical Engineering. Tp ms kat UiTM sambung course lain..haha..kcelaruann identiti kan... inilah sekolah lisa...




Pastu beristirehat kat Padang Polo,,hehe... dapat merasa laksa Ipoh dan air cendol.


On da way naok balik hotel kami singgah Greentown Mall. Lisa terkejut...da tukar nama..Angsana Mall ghupanyerr... erm.. nampak beno da lama sht xpegii ipoh, mmg lama..11 tahun kot..bru lisa jejakkan kaki lagi skali kt ipoh. Satu2nya jalan yg lisa ingt kat Ipoh ni..dari Padang Polo/ SMTI ke Flat Ashby / Angsana Mall. Hihi.. sbb dlu lisa tggal kt Flat ashby dgn kakak lisa, pastu jalan2 lain mmg kena bukak gps, hihi.

13 June 2014

Sebelum bertolak ke Cameron kami breakfast dlu.




Nasi lemak, Nasi goreng, Porridge, roti, buah2an dan lain2 smuanya sedap tau. Hurm, inshaAllah klu kami ke ipoh lagi..mmg kami akn stay kat Ibis Style Hotel ni juga. Heee.

Dalam pkul 10 pagi kami bertolak ke Cameron. Xjauh de Ipoh, dlm 2 jam je perjalanan. Dekat je kan... senang la org ipoh, penang, kedah dan seqaktu dgnnya nk ke cameron. Dekat sgt, kalau dr kota bharu ke cameron dlm 5 jam juga. =)

Dekat Cameron kami stay kat Jasmine Hotel. Sebenarnya ni xtau da kali ke berapa belas kami ke cameron. Cuma lisa x sempat nk sharing2 kt blog.

Klu tempat menarik di cameron...erm.. kami pergi Sungei Palas Teh Boh, Cameron Valley tea plantations, lafang strawberry, Kea farm market (wajib singgah beli jagung manis, cendawan goreg dan ubi manis.)

En suami suka nau pergi cameron. Hee.  Tenang katanya. Tempat nk relax2. Hehe.






Sebanrnya banyak lagi pic lisa nk share2 kt sini..tp memandangkan lisa guna tab, susah nk type..tetambah internet slow jaa.. malaiihh aiihh... hihi...

Keesokann harinya kami check out dan balik melalui jalan Cameron - Gua Musang - Kota Bharu. =)
Alhamdulillah selamat smpai rumah. =) ♥

2 comments:

Ida Reen said...

eh. dah tukar nama eh Greentown Mall tu.
Orang Perak sendiri tatau ni. muahaha. mmg lama kot tak pegi 'pekan' Ipoh tu walau kg sendiri tak jauh pun dari Ipoh. Pffttt...

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wahhh...lama wan tak singgah sini. Ooo....pi cuti2 lagi yer. bagus la....isi masa terluang, tgk tempat org.