Thursday, April 11, 2013

Kenapa Kita Ber'blogging' ?

Assalamualaikum wbt

Entry khas sempena 1 bulan penubuhan Cerita Lisa, Cerita Kamu, Cerita Kita ... :)  

sumber foto : en google


Kenapa kita buat blog ye? kenapa kita mesti ada blog? hehe ... orang lain  takde pun sibuk-sibuk nak ada blog... kita yang sibuk create blog ni kenapa? 

kita banyak masa lapang ke nak tulis-tulis / taip-taip post kat blog? atau pun kita ni memang sejak azali suka nau menulis atau menaip... pernah dulu bercita-cita nak jadi jurutaip tapi x kesampaian so, taip kat blog je la ... :)

Bagi lisa sendiri ... 


  • lisa memang suka menaip pun ... hehe... mengisi masa lapang - dok umah sesambil tunggu nak sidai baju, post entry dlu ... kekadang tengahari baru pi sidai baju...kakaka... leka plakk... :( so, peringatan bersama, berpada-pada lah berblogging ... :p 


  • then, suka nak share sesuatu yang bermanfaat untuk peringatan kita bersama - memang fitrah manusia suka kepada kebaikan dan sesuatu yang indah, tak pernah plak lisa dengar orang suka kepada kejahatan dan kemaksiatan untuk di share ... 


  • selain tu, boleh juga di katakan sebagai diari kita sehari-hari... lisa percaya ramai blogger yang share atau post entry setiap hari kan ... ada tu dalam sehari 2-5 entry ... - x kesah la, kita punya blog kita punya suka ... hehe ... tapi semua entry atas tanggungjawab kita sendiri...


  • nak cari kawan-kawan baru / mengeratkan silaturrahim sesama blogger - lisa blom pernah jumpa lagi orang yang create blog ni sebab nak cari musuh, nak hentam orang, menyakitkan hati orang lain ... jangan risau kat tempat kita tak ada, tapi kalau kat tempat lain x tau plak.


  • suka review / BW blog-blog yang kongsi ilmu dan bermanfaat untuk peringatan diri sendiri dan untuk mencari / menambah ilmu berkaitan sesuatu -yg baik2 saja ... jangan nak menambah / mencari ilmu-ilmu yang tidak baik dan tidak mendatangkan manfaat kepada kita plak :)

  • ada masanya - bila ada mood lisa post juga entry tentang diri lisa, keluarga dan kawan-kawan sebagai diari dan mungkin juga mana yang baik tu boleh dijadikan teladan dan yang tidak baik di jadikan sempadan ... renung-renungkan dan selamat beramal... erkk...

  • dah bosan dengan berhabuk FB dan Twitter ... erkk... boleh dijadikan alasan ke? hehe... tapi memang lisa dah jarang bukak FB pun sekarang ... buat masa sekarang masih rajin berblogging ... esok lusa blom tau lagi macam mana ...hehe...


jadi, sekian saja wat masa sekarang lisa bagitau ... why create blog ... lisa tak ada niat langsung nak show off / riak / takabbur/ sombong atau sesuatu yang berkaitan dengannya selama berblogging ni (nauzubillahi min zalik) ... 

segala khilaf dan keterlanjuran yang tidak di sedari / tersalah 'tulis' kat sini harap dapat dimaafkan kerana sesuatu yang tidak baik / jelek itu datangnya daripada diri lisa yang serba kekurangan manakala yang baik itu datangnya dari Allah SWT ... - tegur-tegurlah kalau ada salah silap lisa kat sini ...


pssttt... kalau anda perasan kat sebelah kanan side bar ni ada top commenters kan ... lisa nak bagitau rahsia, 1 st commenter kat blog lisa dan 1st kawan blogger lisa sejak memula lisa bkak blog ni.... so, lisa nak bagi penghargaan sket pada En Mohd Ridhwan  .... terima kasih kerana menyokong blog lisa dengan komen-komen membina anda ... sangat-sangat appreciate oke ... :) 

ada lagi beberapa orang commenters yang di hargai ... Puan Fifi Nadhrah , Puan QasehnyaRania dan ramai lagi ...kalau lisa nak citer memang kena bukak entry khas pasal commenters ni - maybe (InshaAllah) akan datang lisa fikir-fikirkan untuk bagi cenderahati sket...hehe... tapi apapun, kepada semua followers, commenters, blogwalkers, silent readers ... lisa sangat-sangat menghargai usaha dan jasa baik anda yang sudi berkunjung ke blog lisa yang tak seberapa ni ... salam ukhuwah ... :)




P/S : Ramai manusia suka menjadi hakim... Kalau nak cari redha manusia memang susah...so, tak payah susah-susah... Cari saja redha Allah... Apa yang ada dlm hati kita... Hanya kita dan DIA saja yang tahu... Just ignore orang-orang yang berfikiran negatif...sebab apa yang penting, kita sendiri kenalah berfikiran positif :)
peace...

27 comments:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Congrates sebab berjaya ber-blog smp ke hari ni even ada masalah yg tak dapat dielakkan...but u still keep calm and strong. :)

Yang paling truja tu, ada nama wan kat bawah sket...heheh. Appreciate sgt sbb dapat jadik slh sorang peminat blog lisa. Org pertama tuh...heheh

Thanks yer lisa...keep on blogging and happy always. :)

Lisa Sheila said...

haha... thanks juga ye wan sebab keeps following blog lisa ... kawan2 blogger memang best ... :)

hee, xde apala... penghargaan sket untuk sesuatu yg besar ... :)

Ratu Hatiku said...

Tahniah.....akk pun baru je dlm dunia blog nie. Semoga terus berblog ya.. :)

Lisa Sheila said...

Thanks kak..inshaAllah... Akan terus berblog... Hee..akak pun sama yer..

azizah :) said...

tahniah.. moga terus berblog dgn jayanya..

Lisa Sheila said...

Thanks ..inshaAllah ...hee...

:: Cik Viva :: said...

happy blogging =)

Lisa Sheila said...

Thanks cik viva... Happy blogging to u too :)

Mrs Velentine said...

MV berblog sebab saja nak nak bercerita dan berkongsi cerita

Nana Liena said...

semua diatass sngt betul..sama la . saya anggap blog mcm diari juga tapi masih ditapis2..gambar pun tak banyak letak..heehe

Nurul Aini said...

Seronok berblog sebab sedikit sebanyak dapat ilmu baru..kawan2 baru..walaupun tak pernah jumpa tapi rasa rapat..Selamat berblogging dan semoga akak terus berblog. ^__^

With Julia said...

Happy one month dear....good job lisa...

Lisa Sheila said...

Hee... Selamat berblogging MV...keeps update ;)

Lisa Sheila said...

Ye..stiap blog ada identiti sndiri..trpulang pada blogger masing2.. Hee...keeps update ye... :)

Lisa Sheila said...

Betul kan..even x kenal tp rs mcm dah lama knal...hee.. Selamat berblogging juga nurul... :)

Lisa Sheila said...

Thanks julia..keeps update yaa.. :)

Cik Yaya said...

salam =)

yaya singgh n folw sni..^_^
semoga berterusan berblogging ye..

Lisa Sheila said...

Thanks yaya... InshaAllah.. :)

Fifi Nadhrah said...

terharu dengan entry ni.. siap hargai kite lagi.. hihi.. thanks sangat lisa.. fifi dulu pon berblog lebih kepade nak share sesuatu yang manfaat.. same2 kongsikan.. lagi satu dan tambah kawan.. big
(((hug)))

Lisa Sheila said...

hehe... thanks juga fifi sebab support my blog ... (hugs)

jom kita sharing2 ... sharing is loving .. :)

Amanina said...

tahniah..semoga terus berkarya

latifah zainal said...

semua org ade sebab tersendiri kenapa nak berblog.janji kita happy..semoga terus suksess

Lisa Sheila said...

Thanks nina..u too.. Semoga trus berblogging :)

Psstt.. Baru pasan msh ada comment blom d reply

Lisa Sheila said...

Yeap ifah..same goes 2u.. Hee..selamat berblogging n keeps update

Wan Rosni said...

chaiyyokkk

Lisa Sheila said...

inshaAllah ... :)

Tedi said...

Tedi dh lama blog tp utk bacaan sendiri jer. Tapi sejak ada org baca blog Tedi ni, Tedi mula lak baca blog org. Sebelum ni tak kenal dunia blog (walaupun ada blog). hahaha