Friday, October 16, 2015

Muharram : Jasa & Pengorbanan

Salam Awal Muharram 1437h




Da lama sangat lisa x update blog ni. Hehe. Bila ingat awal tahun ni, mula lah kita nak bermuhasabah kembali apa yg kita lakukan sepanjang tahun lepas. Boleh dikatakan post-mortem la kan. Hehe. Tapi lisa nk muhasabah dan kenang kembali sepanjang hidup lisa 30 tahun ni. 

Orang-orang yang pernah hadir dalam hidup lisa samada bersama kenangan pahit atau manis, insan-insan yang banyak berjasa dan berkorban dalam hidup lisa. Jasa dan pengorbananmu  semua takkan lisa lupa.

0-7 tahun - tinggal with my mom
0-10 tahun - tinggal dgn ayah
11 tahun - tggal dgn abe n famli
12-15 tahun - tinggal dgn my sis , uji n famli
16-17 tahun - tggal dgn my sis, nora n famli
18-22 tahun - hidup dengan kawan-kawan dan PENGALAMAN
23- Now - chenta halal

Da kenang perjalanan hidup, sambil-sambil tu ingat-ingatkan juga tentang perjalanan menuju 'alam sana' nanti.  Bekalan dan amalan. Huhu. Apapun, kesimpulannya... 

Lisa percaya perancangan Allah adalah yang terbaik utk kita. Setiap orang ada perjalanan hidup  masing-masing yang Allah sudah tentukan. Bahagia tu terletak pada hati kita dan bukan pada org sekeliling kita. Belajar untuk terima segala takdir Allah. Jadi orang yg redha dan bersyukur. InshaAllah. ๐Ÿ˜Š

*** nak muhasabah hidup 30 tahun ni, xcukup 1 entry kat blog ni ja, jadi lisa just muhasabah dan berfikir sendiri ajelah. Sambil2 tu kita cuba berubah ke arah kebaikan dan perbaiki lagi di mana salah silap kita. ๐Ÿ˜‰

Friday, February 13, 2015

PERGINYA SEORANG MURABBI - ALLAHYARHAM TGNA

Assalamualaikum wbt

Kelantan menangis lagi. Kalau akhir tahun lepas kami di uji dengan bencana banjir besar yg menenggelamkan hampir keseluruhan negeri kelantan, tetapi pada hari ini... Kelantan menerima ujian sekali lagi...

kepulangan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat ke rahmatullah pada jam 9.40 pm, 12 Feb 2015 memberikan kesan kehilangan yg sangat mendalam kepada seluruh rakyat Malaysia dan kepada seluruh rakyat Kelantan terutamanya. 

Allahu. Betapa dekatnya kematian dengan kita. :'(

Semoga Allah SWT menempatkan roh arwah TGNA  bersama org2 yg beriman. ุฅู†ุง ู„ู„ู‡ ูˆุฅู†ุง ุฅู„ูŠู‡ ุฑุงุฌุนูˆู†. ุงู„ู„ู‡ู… ุงุบูุฑ ู„ู‡ ูˆุงุฑุญู…ู‡ ูˆุนุงูู‡ ูˆุงุนู ุนู†ู‡. ุงู„ูุงุชุญุฉ.

Puluhan ribu rakyat samada dari kelantan atau luar kelantan hadir untuk solat jenazah dan menguruskan pengkebumian Allahyarham TGNA. Alhamdulillah.

** maaf x dapat upload gambar sebab phone low memory :(
walaubgmnpun, lisa nk share satu kata2/ puisi copypaste shj dr group whtapps...

Syair Buat Seorg Ulama.

Innalillahi wainna ilaihi rajiun..
Dimuliakan guruku ketika hidupnya
Didendangkan wadahnya utk kita
Di usia muda membenih jasa
Dititipkan ilmu utk kita

Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Diangkat darjat ketika matinya
Perginya dia di hari mulia
Waktu malam dicabut nyawanya
Di rumah buruk dimamah usia

Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Padamu Ya Rabbi dia kembali
Hidupnya di jalanMu sehingga mati
Hanyalah Engkau yg kekal abadi
Limpahkanlah rahmatMu Rabbul Izzati

Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Hilanglah pemimpin juga guru
Rugilah yg tidak mengenalmu
Jika benar segala tohmahan atasmu
Takkan sebegini hebat Allah mengangkat darjatmu

Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Buat tok guru yg aku kasihi
Menangis aku di malam sunyi
Bukan menolak takdir Ilahi
Kehilanganmu yg aku tangisi

Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Buatmu Nik Abdul Aziz Nik Mat
Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Buatmu pemimpin negeriku
Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Buatmu tok guruku
Innalillahi wainna ilaihi rajiun
Buatmu ulama pewaris nabiku

(12/2/2015)
**mengenangmu wahai tok guruku..