Friday, May 03, 2013

Surah Al Fatihah

Assalamualaikum wbt

Salam pagi jumaat... penghulu segala hari... entah kenapa sejak dari dulu lisa dapat rasakan kelainan suasana dan keadaan pada hari jumaat berbanding hari-hari yang lain... - maybe sebab hari cuti kot kat sini... hee... oke, hari ni lisa nak share maksud surah Al Fatihah yang selalu kita baca especially dalam solat dan juga semasa menghadiahkan kepada si mati.

Al Fatihah mempunyai 7 ayat

1. Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

2. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

4. Yang Menguasai hari pembalasan.

5. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.

6. Tunjuki lah kami jalan yang lurus.

7. (Iaitu) jalan orang-orang yang Engkau telah beri nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.



Surah  Al Fatihah (Pembukaan) adalah surah yang mempunyai 7 ayat dan diturunkan di Mekah. Surah Al Fatihah (Pembukaan) adalah yang pertama dalam Al Quran. Surah ini juga di namakan Ummul Quran (induk Al Quran) dan  Ummul Kitab (induk Al Kitab).

Terdapat banyak Khasiat Surah Al Fatihah... antaranya ialah ;

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: 

"Membaca Al-Fatihah  pahalanya seperti sepertiga Al-Quran."

 Nabi Muhammad SAW juga bersabda:

"Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya."  

"Al-Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."


untuk mengetahui banyak lagi khasiat Al Fatihah sila jenguk sini ... DakwahMutiaraHikmah.

Semoga Bermanfaat :)

31 comments:

Nana Liena said...

surah ni senang nak diamalkan n baca..siapa malas moga terbuka pintu hati..hoho

oh.akak duk sana kan..mmg jumaat n sabtu cuti..hehe.. kalau sya stay sana kjap mesti pelik sbb sini sabtu ahad yg cuti

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Thanks for this sharing. AT least blh saling ingat-mengingati sesama bloggers. :)

Ratu Hatiku said...

Salam Jumaat... Tq sharing ya.. :)

Lisa Sheila said...

hehe... sharing... even ramai kat luar sana yang dah tahu maksudnya ... untuk simpanan rujukan kemudian hari... :)

yeap nana... kelantan, kedah n terengganu cuti jum n sabtu...heee...

Lisa Sheila said...

hehe... yeap wan...inshaallah :)

Lisa Sheila said...

have a nice jumaat kak ... semoga slalu dlm rahmat Allah SWT... :)

latifah zainal said...

tq sharing..sempat jenguk dakwahmutiarahikmah tu.banyak kelebihan surah alfatihah esp dalam mengubati penyakit.

Mizz Aiza said...

terima kasih di atas perkongsian.. :D

Lisa Sheila said...

thanks juga ipah sudi berkunjung ke sana untuk mendapatkan ilmu :) banyak fadilat dan khasiatnya kan... :)

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah :)

Ahmad Kamil said...

nice sharing..=)..keep it up..hihi

5 personaliti seorang bapa

http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/5-personaliti-seorang-bapa.html

KY said...

Alhamdulillah...surah yg sentiasa melekat di bibir

miz ruha said...

thanks sharing...

singgah dari blog syahirah...

QasehnyaRania said...

thanks share..
sentiasa di mlut..in shaa ALLAH

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah :)

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah ... :)

Lisa Sheila said...

Thanks ya sudi singgah sini miz ruha :)

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah :)

Aniq Bukhary said...

Betul tu.. Ustaz saya pun kata Al-Fatihah nie boleh jadi penawar.. Hebat tak hebat la surah nie...

my notes said...

satu hari kami tak jumpa tpt kami tuju . pusing2 balik tpt yg sama . kami hanya baca al fatihah utk jumpa tpt yg kami cari ... alhamdulillah .

Cik Yaya said...

salam =)

Alhmdlh..nice sharing..
mgg ade bnyk lg kelbihan surah al-Fatihah ni..dan besar phalanya jika sentiasa mengamalkn.. =)

bustan said...

assalam kak,,
mantap sangat ni kak,,
malahan ada yang lbih lagi yea kak sura Al-fatihah ni,,
yang saya tau bisa kita jadikan sebagai penawa dari berbagai macam penyakit kak,, iyea kan kak :)
salam sya sebagai pendatang baru kak :)

Lisa Sheila said...

Al fatihah ummul kitab ... Kerana tu juga kita wajib mmbaca al fatihah dgn betul makhraj nya..tambahan lagi dlm solat.

InshaAllah boleh jadi penawar. :)

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah... :)

Lisa Sheila said...

Wkslm..

Ye cik yaya... Tu la kan.. Elok diamalkan selalu.. :)

Lisa Sheila said...

Wkslm...inshaallah boleh dijadikan penawar pnyakit..bnyak khasiat al fatihah..boleh rujuk pada link di atas..semoga bermanfaat :)

Amanina Mads said...

sebelum tidur pun baca al-fatihah.. rasa nyenyak tidur :)

Lisa Sheila said...

yeap nina.. inshaAllah ... :)

Hatimi Tahirruddin said...

good sharing... :)

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah :)

Aida Ismail said...

Nice sharing Lisa. Surah Al-Fatihah paling senang dihafal & diamalkan. ^^