Friday, October 16, 2015

Muharram : Jasa & Pengorbanan

Salam Awal Muharram 1437h




Da lama sangat lisa x update blog ni. Hehe. Bila ingat awal tahun ni, mula lah kita nak bermuhasabah kembali apa yg kita lakukan sepanjang tahun lepas. Boleh dikatakan post-mortem la kan. Hehe. Tapi lisa nk muhasabah dan kenang kembali sepanjang hidup lisa 30 tahun ni. 

Orang-orang yang pernah hadir dalam hidup lisa samada bersama kenangan pahit atau manis, insan-insan yang banyak berjasa dan berkorban dalam hidup lisa. Jasa dan pengorbananmu  semua takkan lisa lupa.

0-7 tahun - tinggal with my mom
0-10 tahun - tinggal dgn ayah
11 tahun - tggal dgn abe n famli
12-15 tahun - tinggal dgn my sis , uji n famli
16-17 tahun - tggal dgn my sis, nora n famli
18-22 tahun - hidup dengan kawan-kawan dan PENGALAMAN
23- Now - chenta halal

Da kenang perjalanan hidup, sambil-sambil tu ingat-ingatkan juga tentang perjalanan menuju 'alam sana' nanti.  Bekalan dan amalan. Huhu. Apapun, kesimpulannya... 

Lisa percaya perancangan Allah adalah yang terbaik utk kita. Setiap orang ada perjalanan hidup  masing-masing yang Allah sudah tentukan. Bahagia tu terletak pada hati kita dan bukan pada org sekeliling kita. Belajar untuk terima segala takdir Allah. Jadi orang yg redha dan bersyukur. InshaAllah. ๐Ÿ˜Š

*** nak muhasabah hidup 30 tahun ni, xcukup 1 entry kat blog ni ja, jadi lisa just muhasabah dan berfikir sendiri ajelah. Sambil2 tu kita cuba berubah ke arah kebaikan dan perbaiki lagi di mana salah silap kita. ๐Ÿ˜‰