Friday, October 16, 2015

Muharram : Jasa & Pengorbanan

Salam Awal Muharram 1437h




Da lama sangat lisa x update blog ni. Hehe. Bila ingat awal tahun ni, mula lah kita nak bermuhasabah kembali apa yg kita lakukan sepanjang tahun lepas. Boleh dikatakan post-mortem la kan. Hehe. Tapi lisa nk muhasabah dan kenang kembali sepanjang hidup lisa 30 tahun ni. 

Orang-orang yang pernah hadir dalam hidup lisa samada bersama kenangan pahit atau manis, insan-insan yang banyak berjasa dan berkorban dalam hidup lisa. Jasa dan pengorbananmu  semua takkan lisa lupa.

0-7 tahun - tinggal with my mom
0-10 tahun - tinggal dgn ayah
11 tahun - tggal dgn abe n famli
12-15 tahun - tinggal dgn my sis , uji n famli
16-17 tahun - tggal dgn my sis, nora n famli
18-22 tahun - hidup dengan kawan-kawan dan PENGALAMAN
23- Now - chenta halal

Da kenang perjalanan hidup, sambil-sambil tu ingat-ingatkan juga tentang perjalanan menuju 'alam sana' nanti.  Bekalan dan amalan. Huhu. Apapun, kesimpulannya... 

Lisa percaya perancangan Allah adalah yang terbaik utk kita. Setiap orang ada perjalanan hidup  masing-masing yang Allah sudah tentukan. Bahagia tu terletak pada hati kita dan bukan pada org sekeliling kita. Belajar untuk terima segala takdir Allah. Jadi orang yg redha dan bersyukur. InshaAllah. 😊

*** nak muhasabah hidup 30 tahun ni, xcukup 1 entry kat blog ni ja, jadi lisa just muhasabah dan berfikir sendiri ajelah. Sambil2 tu kita cuba berubah ke arah kebaikan dan perbaiki lagi di mana salah silap kita. 😉