Sunday, April 07, 2013

Zuriat dan TTC

Assalamualaikum wbt

lisa terasa macam nak share je tentang TTC setelah mendapat suggestion daripada rakan TTC juga - atau mungkin boleh dikatakan ex-ttcian sebab kak ain dah berjaya preggy sekarang ...Alhamdulillah :) iaitu Kak Ain aka Mama Kay ... -penghargaan untuk kak ain ...hehe.. oke, entry kali ni khas untuk TTCians seperti lisa juga ... :)

lagi pun, followers lisa juga ada yg ttcians dan lisa pun ada follow ttcians ..hehe.. sebenarnya lisa dan TTC memang x boleh dipisahkan ... opsss... lisa rasa ada antara anda yg tidak tahu apa sebenarnya maksud TTC ni? TTC ni macam sejenis cempedak ... oke, salah... sebenarnya TTC ialah Trying to Conceive ... lisa ada join group TTC kat FB ... - jom memeriahkan group TTC bagi ttcians.

Kalau anda telah berkahwin dan masih belum mempunyai zuriat ataupun dah kahwin dan sudah mempunyai zuriat tapi masih mencuba dalam jangka masa yang agak panjang untuk mendapatkan lagi zuriat (tidak termasuk orang-orang yang memang planning), sila kan terus membaca... 

gambar hiasan seperti biasa sumbangan dari en google


Tahun pertama perkahwinan mungkin kita x kisah sangat kalau masih belum di kurniakan zuriat ... mungkin masih nak spend masa berdua atau bahasa mudah masih nak hanimun - bagi lisa selagi masih belum habis belajar, lisa xde nak fikir sangat ... tapi sebenarnya dalam tahun akhir lisa dah start fikir dah ... hehe..

Oleh itu, bermula lah perjalanan TTC ... 2009-sampai saat ni ...kalau nak cerita apa usaha-usaha TTC lisa selama ni mungkin x tercerita kat sini since agak panjang jugak lah... ada lah sket2 lisa share kat group TTC tu ... itu kerana mereka lebih memahami :)

kenapa semua ni terjadi bukan lah persoalan kat sini kerana setiap yang berlaku kita x mintak pun ... Allah telah rencanakan setiap langkah perjalanan kita ... jadi kita x ada hak nak pertikaikan ...Kenapa Aku?? Allah tahu kita mampu lalui dan jalani semua ni, oleh itu kita telah menjadi salah seorang insan yang terpilih itu ... :) Allah knows what best for us ... just stop murmuring ... Allah's plan is the best plan ... 

1 day, kita akan tahu apa hikmah di sebalik semua dugaan itu ... setiap orang mempunyai dugaan yang berbeza-beza ... selagi bergelar manusia / hamba Allah kita tetap akan diuji samada ujian yang kecil atau besar ...  pandanglah setiap ujian itu sebagai tanda kasih sayang Allah SWT kepada kita dan juga mungkin kaffarah dosa-dosa kita yang lalu ... pokok pangkalnya ...kembali kepada Allah... Allah sangat suka kita meminta-minta kepadaNya ... 

Bersabar lah ... bila di uji soalan-soalan sebegini rupa ...

"dah ada isi belum?"

"bila nak ada anak ni?" - kalau soalan macam ni nak je lisa jawab

.

.

.

.

"apa kata cik kak @ cik abang @ cik makcik @ cik pak cik @ cik adik bleh jugak ... tanya kat Tuhan bila nak bagi saya anak? ...what a typical malay thinking... Astaghfirullahalazim ... ada masanya bila kita dah bosan dengar pertanyaan2 macam ni membuatkan kita jadi hilang sabar ... tapi alhamdulillah setakat ni xde lagi terkeluar jawapan macam ni dari mulut lisa ..hihihi... kita x nak hati kita disakiti  jadi kita jangan sakitkan hati orang lain ... 

kalau tolong mendoakan atau bagi cadangan berkaitan ke, alhamdulillah...lisa boleh dengar dan terima ... tapi kalau ayat-ayat sindiran dan sinis tu... x tau nak cakap ... seolah-olah kita berbangga dengan apa yang kita ada dan memandang rendah pada apa yang orang lain xde ... jangan lupa ! apa yang kita ada ni pun, bila-bila masa je Allah bleh ambil balik ... mana hak kita? x de... semuanya hak Allah ...

Oke, lisa rasa macam dah panjang sangat jer entry ni ...lisa ingat nak cerita lagi pasal apa itu CD, DPO, OPK, BBT, dan banyak lagi berkaitan ... inshaAllah kalau ada mood maybe next entry ... hehe ...

p/s: pssttt ... kalau anda perasan sebenarnya TTCians ni agak sensitif bila becakap soal zuriat - yela, sape yang kawen x nak anak? cuba bagitau lisa ... semua orang yang dah kawen nak anak kan... tapi semuanya di luar kuasa/ kemampuan kita... lisa sendiri bila da lama-lama ni, buat derk jer... malas da nak amek pusing ngan pertanyaan2 orang ... masuk telinga kanan, keluar telinga kiri  :) tapi bagi lisa selagi kita berfikiran positif dan percaya setiap yang Allah rancangkan itu yang terbaik untuk kita.... percayalah suatu masa nanti kita akan dapat apa yang kita mahu tapi jangan pernah berhenti berdoa, berusaha dan tawakkal pada Allah ... 

# Warning : Entry ni x de nak tuju kat sape-sape pun sekadar perkongsian secara umum sahaja... apa yang baik jadikan teladan, apa yang buruk atau tidak baik harap di maafkan ... jadikan sempadan ... :) 


13 comments:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Apapun hanya Allah tau bila time terbaek utk kita dapat zuriat aka anak. Wan sndr pun slpas sethn kawin baru mendapat anak pertama. Dan anak kedua pula disahkan meninggal ketika hampir 5 bulan.

Apa yg pasti, semua org pasti mengalami detik2 sukar trutama org yg br kawin. Mcm2 persoalan perlu dijwb dan yg paling hampir dgn kita pun mcm tuh jugak iaitu kaum keluarga. Apa yg blh kita jwb ialah, blum ada rezeki lagi...

Well, yg wan belajar drpd ini ialah, Allah Maha Mengetahui dan tetapkan saat2 terbaik utk kita memperolehi cahaya mata. Percayalah...kerana Allah telah aturkan utk kita mengikut prioriti.

Yang paling penting, truskan usaha dan berdoa kepada Allah...kerana kita tiada pilihan lain selainnya. :)

Lisa Sheila said...

Ye wan..stiap org ada bhagian masing2.. Allah itu Maha Adil... Maybe kita lom ada rezeki dari segi ni..tapi dari segi lain..rezeki lebih sket ... Smua tu kita patut tengok dan bersyukur...

Allah tahu apa yg terbaik utk kita... ;)
Alhamdulillah...

Ym.Bundle said...

insya'allah sampai masanya ade la rezeki tu nanti..saya pon setahun lebih kawen baru isteri pregnant..dalam setahun tu teruk gak la emosi dia bile orang tanye2 je dah berisi ke belum..mata asik masuk habuk je(menangis) bila tengok adik ipar yang baru kawen pon dah ade anak..sabo je la..

Lisa Sheila said...

Oo yeke.. Xpela...
Ada hikmah atas semua yg berlaku kan... :)
Sekurang2 nya kita faham org yg lambat dpt zuriat ni mcmana emosinya... Hanya yg mengalaminya saja yg akan sama memahami...

Nana Liena said...

oh..baru kita tahu apa TTC tu maksudnya apa..huhu.. utk tmbahkn pengetahuan..hehe..
sebelum kahwin kita kena kuatkan n buat persediaan mental juga kan..nak layan soalan2 mcm tu..huhu..tapi sedih la org yg mudah ja dapat anak buang merata2 macam buang sampah..apa salahnya hantar kat mana2 pusat..huhu..bila dah nafsu kuasai diri mcm2 jadi..

Lisa Sheila said...

Hehe.. Tu la nana ... Mmg kna kuat dr segi mntal juga..

Pokok pgkalnya kna kmbali kepada Allah jg ... Bru la xbrlaku bnda2 yg plik cmtu... :)

Fifi Nadhrah said...

lisa.. moge perjalanan TTC lisa akan berakhir tak lame lagi.. hanye yang melalui akan memahami..

Mia Kassim said...

Semuanya tu sudah ditentukan olehNya....kita hanya mampu merancang dan berusaha.... (^_^)

Cik Rose said...

salam singgah n tingggalkan jejak
http://bingkisanrosey.blogspot.com/

Lisa Sheila said...

Aamiin... inshaAllah fifi ... :)

Lisa Sheila said...

betul tu kak ... :)

Lisa Sheila said...

thanks sudi singgah ye cik rose... cik rose bleh juga tinggalkan jejak pada kotak tinggalkan jejak lisa kat bawah ... :) sekarang line internet lisa sangat lah slow jadi x dapat nak BW sangat.. :(

SUPERSTAR SHAKLEE said...

Sekadar perkongsian. Saya tengah TTC sekarang. Tahun lepas 2 kali saya keguguran disebabkan ada fibroid. Tapi Allah maha kuasa Fibroid mengecut selepas buat checkup 2 mggu lepas. Dia cadangkan saya TTC untuk tengok mcmana keadaan kalu mengandung lagi.
Dalam kes sis ne, saya rasa sis ada masalah hormon sebab period sis selalu dtg lebih dr 35 hari. Period normal dalam 27 - 30 hari sis. Mungkin sis boleh cuba amalkan vitamin utk stabilkan hormon dahulu. selepas 3 bulan blh tgk hasilnya.
Sis boleh whatsapp saya untuk keterangan lanjut Eira 019-5129037