Monday, April 01, 2013

Tarikh Kematian


Assalamualaikum wbt

Pernah tak kita terfikir bilakah tarikh kematian kita? Bagaimana cara kematian kita? tak ada siapapun yang tahu bila tarikh kematian dan cara kematian masing-masing melainkan Allah SWT.

Entry ini khas lisa taip untuk mengingatkan lisa dan semua pembaca kalau mati itu pasti bagi setiap yang hidup ... sampai waktunya kita akan kembali kepada Yang Maha Esa ...


Tepat jam 3.45 pm , 14 Jamadil Awal 1434H / 26 Mac 2013 - Tarikh yang akan lisa ingat sampai bila-bila ... Ayah lisa telah kembali ke rahmatullah kerana Acute Extensive Myocardiac Infarction atau dengan bahasa mudahnya heart attack *Al Fatihah ... 

ayah meninggal dalam ambulans ketika perjalanan dari Hospital Dungun ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. 

Saat itu, tiada seorang pun anaknya yang berada di sisi ketika ayah menghembuskan nafas yang terakhir. perjalanan dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu hanya mengambil masa 3 jam. Tapi lisa sendiri x sempat nak jumpa dengan arwah ayah ... - rasa sangat terkilan.

11.24 am lisa dapat sms dari kakak ipar (isteri abang yang sulung)  cakap ayah sakit dan ada kat hospital Dungun. so, SIL suh inform pada adik beradik lain ... lisa inform pada semua adik beradik... sejak dapat sms tu lisa memang dah rasa x sedap hati, dada ni memang rasa sesak sangat dan teringin sangat nak pergi jumpa ayah time tu jugak ...

dalam pukul 2 pm, SIL sms cakap ayah dah x sedar dan kena bawak ke HSNZ. Lisa bgtau SIL nak pergi sana tapi kena tunggu en suami balik sebab dia ada aktiviti di sekolah ... lisa terus kemas2 pakaian dan memang lisa niat nak jaga ayah kat hospital lagi dan niat nak bawak ayah balik kelantan - lisa ingat ayah x apa-apa dan cuma akan dimasukkan ke wad je ...

lebih kurang dalam pukul 3 pm lisa bersiap-siap... bila lisa keluar dari bilik air, lisa tengok kat fon ada 3 miscall... abang lisa yang kat KL call, lisa baca sms / whatapps ... 

"ayah dah xde"

Lisa call abang yang kat KL tu, memang  xleh nak tahan dah air mata ni sebab macam x percaya ... 

26 Mac 2013, tepat jam 9.15 malam lisa sampai kat rumah abang lisa yang sulung - since arwah ayah tinggal dengan abang , di Paka, Terengganu. Sepanjang perjalanan lisa hanya sedekahkan Al Fatihah untuk arwah ayah...

sesampai di rumah abang, Lisa hanya sempat lihat tubuh ayah yang dah terbujur kaku -sudah di mandi dan di kafankan dan sempat cium arwah ayah sebelum di sembahyangkan. 

tak ada setitik pun air mata yang tumpah sebab lisa masih dalam keadaan x percaya ... 'betul ke ayah dah x de ni?' - lisa dah janji dengan diri sendiri yang lisa x kan menangis ... lagipun x baik kita menitiskan air mata depan jenazah ... 

Jenazah arwah ayah yang di bawa ke Tanah Perkuburan Kg Limbong

lebih kurang dalam pukul 10.30 pm arwah ayah telah selamat di kebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Limbong, Paka, Terengganu ... Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dan cepat.

tak ada siapapun yang sangka pada hari itu ayah akan pergi untuk selama-lamanya even anak-anaknya sendiri... (kami seramai 8 adik beradik dan 3 orang adik lisa sebelah isteri arwah ayah yang baru - 11 orang anak arwah ayah) ... 

selama lebih kurang 5 tahun arwah hanya bergantung dengan ubat yang diletak bawah lidah - ubat sakit jantung

beberapa tahun sebelum ni, arwah ayah pernah keluar masuk hospital, dan yang paling kritikal cuma di wad CCU - lisa sempat jaga ayah di hospital beberapa hari dengan adik bongsu lisa, peyo ... tapi pada 26 Mac 2013, 3.45 pm sudah di tentukan Allah SWT itu lah waktu dan tarikh kematian ayah ... tidak awal atau lewat sesaat pun ...

Apa yang sangat lisa kagumi tentang arwah ayah, arwah seorang yang menepati masa ... pernah dulu lisa berjanji nak keluar dengan arwah ayah pada pukul 8 am kerana ada urusan yang nak di selesaikan, tepat jam 8 am arwah dah ada depan rumah nak jemput lisa ... tapi lisa ? faham-faham jela... :p arwah xde merungut dan tunggu lisa bersiap. arwah juga solat di awal waktu setiap kali selepas azan di rumah jika tidak solat di masjid.

Semoga segala amal kebajikan dan amalan arwah ayah di terima Allah SWT ... 

Arwah ayah sangat suka membaca buku-buku agama ... sms terakhir arwah ayah kepada lisa ...

"Amalkan menyebut Nama Allah berapa remaikah di antara kita sentiasa menyebut nama Allah dalam sehari? Dengan sentiasa menyebut nama Allah Akan menghindarkan kita daripada melakukan sesuatu yang ditegah. 

Rasulullah saw sering berpesan kepada umatnya agar berwaspada dengan tipu daya nikmat dunia sehubungan itu Rasulullah saw Meninggalkan lima pesanan yang perlu diambil perhatian oleh setiap umatnya misalnya menjaga maruah diri keluarga dan masyarakat agar tidak terjebak dengan permainan hidup yang melalaikan dan merosakan akidah. 

semasa hidup kita sering memikirkan apakah bekalan yang akan kita kumpul apabila usia tua kelak tetapi kita lupa untuk mencari bekalan akhirat sedangkan kita tidak tahu bila masanya kita akan dijemput bertemu Allah. sikap sayidina Ali ra pelu dicontoh walaupun sudah dijamin masuk syurga tetapi tetap mengeluh kerana bekalan untuk hari akhirat masih sedikit." - 24 Mac 2013, 10.23 pm.

antara buku-buku terakhir yang dibaca arwah ayah


Jika di kenang2 kan salah satu kenangan yang x dapat lisa lupakan semasa tinggal dengan ayah - mak dan arwah ayah lisa divorced semasa umur lisa 7 tahun  jadi lisa tinggal dengan arwah ayah sehingga umur 10 tahun ... ada satu hari tu lisa dah siap-siap nak pergi sekolah, tapi basikal lisa rosak (arwah belikan lisa basikal kecik - maklum lah budak sekolah rendah) dan hari hujan plak .. 

so, arwah ayah nak hantar lisa dengan motorsikal - time tu belum ada kereta tapi bila dia start motorsikal tu x mau plak idupnya  ... jadi arwah ambil payung dan kayuh basikal -basikal kakak lisa dan hantar lisa ke sekolah ... jarak nak ke sekolah lebih kurang dalam 15-20 minit kalau dengan basikal... kalau lisa jalan kaki dalam 1/2 jam jugak lah ... Bersusah payah arwah nak hantar lisa ke sekolah dan memang dia akan marah kalau ada antara kami adik beradik yang ponteng sekolah. bila kita dah dewasa, baru kita faham kalau setiap ibu bapa tu memang nak kan yang terbaik untuk anak-anak.


Banyak kenangan dengan arwah yang x dapat di lupakan ... rasa terkilan atau menyesal dah x ada gunanya lagi bila ibu bapa kita dah x ada ... apa yang penting, sentiasa lah berbuat baik kepada kedua orang tua kita semasa mereka masih hidup.

bila mereka dah x ada ... selalu berdoa untuk arwah, langsaikan hutang arwah (jika ada) , banyakkan lah sedekah atas nama arwah, selalu berbuat baik kepada kawan-kawan arwah, mengeratkan sillaturrahim dengan orang-orang yang arwah suka tambah2 lagi sesama adik beradik dan ahli keluarga ...


Al Fatihah

Zakaria b Mamat , 1940 - Mac 2013

Ya Allah, tempatkanlah ayahku di kalangan orang-orang yang beriman, jauhkanlah ayahku dari fitnah kubur, luaskan lah kuburnya Ya Allah, terangkan lah kubur ayah ku Ya Allah ... terimalah segala amalan dan amal kebajikan selama hidupnya ... Ya Allah Ya Rahman Ya Rahiim ... temukan lah kami di syurgaMu Ya Allah ... Amin Ya Rabbal Alamin ...

28 comments:

Ratu Hatiku said...

Innalillah.... Salam takziah...
Al Fatihah...Semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.. Amin.

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Takziah buat lisa sekeluarga. Allah lebih sygkan arwah ayah lisa. Smoga rohnya tenang di sana. Kuatkan semangat yer lisa. Thanks atas perkongsian ni skali. Ia jugak bnyk memberikan manfaat supaya sentiasa menghargai ahli keluarga kita selagi mana mereka masih hidup. Al-Fatihah buat arwah yer...

Lisa Sheila said...

Aamin... Semoga arwah ayah bersama orang2 yg beriman... Thanks kak

Lisa Sheila said...

Ye wan..thanks...Allah lebih syg kan arwah ayah lisa..semoga ayah di tempatkan di kalang orang2 yang beriman...dan semoga segala amal soleh nya di terima Allah SWT..aamiin.

ayusyuhara said...

salam takziah..moga arwah ayah tenang di sana. Amin.

tenku butang said...

alFatihah buat arwah, takziah buat Lisa n keluarga..

jgn sedih2 yea.. Allah lebih menyanyangi ayah lisa.. dah follow sini .. thanx sudi singgah blog teman yea..

Noraqilah Johari said...

إنّا لله وإنّا إليه راجعون

salam takziah..

Lisa Sheila said...

inshaallah..aamiin ...

Lisa Sheila said...

terima kasih ... Allah lebih sayangkan arwah ayah ...

Lisa Sheila said...

terima kasih ...

Nad MamaZN said...

Salam takziah lisa...
Banyak2 kan bersabar ye..

Lisa Sheila said...

terima kasih kak... insyaallah

KY said...

al-fatihah buat arwah..semoga arwah mendapat keampunan dan diteriam disisi Allah..aamiin

maut menjemput tanpa kita dugakan, dan maut juga hanya Allah yg tahu, beramal selagi mampu kerana hidup hanya sekali

Aida Ismail said...

Takziah dari Aida ya Lisa. Al-Fatihah. Semoga ayah Lisa ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman.

miss debab epong said...

salam.. takziah ye akak :(

Lisa Sheila said...

aamiin ... semoga arwah di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman ...

Lisa Sheila said...

thanks aida...aaminn... semoga arwah di tempatkan bersama orang2 yg beriman...

Lisa Sheila said...

thanks sudi singgah dik ...al fatihah

Amanina said...

al-fatihah.. semoga keluarga arwah tabah dengan pemergiannya

Buatbest said...

al fatihah..slm takziah lisa..sabar banyak2 ya lisa..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman hendaknya..amin..

Lisa Sheila said...

Terima ksh amanina...insyaAllah

Lisa Sheila said...

Aamiin.. Semoga arwah di tempatkan dikalangan org2 yg beriman..

lala yusof said...

salam takziah

Lisa Sheila said...

terima kasih lala

QasehnyaRania said...

innalillah hiwainna ilaihirajiun

al-fatihah

zie jaafar said...

innalillah..al fatihah untuk arwah ayah
saya pun pernah terasa kehilangan orang yang rapat secara mengejut..ingatkan jatuh motor biasa2 saja rupa2nya Allah lebih sayangkan arwah

Lisa Sheila said...

al fatihah

Lisa Sheila said...

tu la kan... kita x sangka... Allah lebih mengetahui segala2nya ... bila dah sampai waktunya... kita akan di jemput juga... Al Fatihah untuk arwah ayah zie juga