Monday, April 29, 2013

Masalah Jerawat

Assalamualaikum wbt

Sebenarnya lisa tak tau nak share apa hari ni..hehe... boleh x macam tu? tapi lisa fikir-fikir kan... nak jugak share masalah jerawat ni ... 

alahai, jerawat-jerawat yang timbul kat muka mesti menambahkan rasa ketidakyakinan diri kan... tenung lama-lama muka kat cermin ... haaa... sah! memang dah beberapa bulan dah jerawat ni wujud... especially kat dahi dan pipi... 

untuk pertama kalinya jerawat-jerawat degil ni tak mau hilang... biasanya kalau dia datang 2-3 hari je...atau paling lama 1 minggu. tapi kunjungannya kali ni...memang betul-betul puas hati... sejak 3-4 bulan lepas. mula-mula sikit...dah lama-lama, amboi makin selesa plak dia bawak sedara mara nya yang lain jugak menetap kat pipi dan dahi ni...

Akhirnya, lisa ajak en suami ke klinik pakar kulit sehari sebelum pergi Jogja baru-baru ni ... doktor bagi antibiotik, krim sapu dan ubat resdung... lisa cakap kat doktor mungkin masalah hormon lisa yang tak stabil sejak beberapa bulan ni... ceh... dah macam doktor plak lisa yang bagitau penyebab masalah ni kat doktor. Tapi doktor cakap memang semua patient akan cakap masalah hormon.... sebenarnya masalah jerawat di sebabkan pemakanan (diet) kita dan dirty - xtau apa maksud dirty sebenarnya...maybe tahap kebersihan muka kot, macam muka berminyak ke... etc. errmmm... so itu lah penyebabnya ye doktor...erkkk... oke.

Antibiotik tu doktor bagi Cloxacillin 250mg... - 4 paket yang macam kat gambar tu tapi masih ada 2 paket lagi belum habis lisa kena ambil 2x sehari -sampai habis ...means 500mg lah kan sehari. then ubat resdung tu lisa tak ingat lah nama apa..dah habis pun lisa telan..kekeke... lisa ambil 2 biji sehari selang sehari... pastu krim sapu tu plak just sapu 1x sehari je waktu malam...


Ubat antibiotik Cloxacillin 250 mg

Lisa ni maybe jenis x sabar kot... takde nampak sangat perubahan... beberapa hari lepas lisa pergi tesco sesambil beli barang dapur, lisa usha-usha... kot-kot ada produk / krim hilangkan jerawat... so, lisa jumpa produk ni haaa... kalau tak silap lisa harga rm 14 ++ rasanya ... lupa sudaa.. 


Active Clear Speed Clearing Gel

katanya berkesan selepas 4 hours penggunaan...  setelah mencuba beberapa hari... Alhamdulillah, dengan izin Allah ada nampak perubahan sket...  sebelum ni lisa dok pikir-pikir... argghhh, malas ah nak pikir jerawat ni... nanti-nanti dia hilang sendiri lah kot... - kononnya nak guna konsep sebelum-sebelum ni la...wat x tau dan hilang sendiri... tapi x sedar tu situasi kali ni berbeza... pastu lisa terfikir balik... habis kalau tak usaha agak-agak bleh hilang ke? hehehe... tu yang lisa usaha sket ... :) Alhamdulillah ok lah dari sebelum ni...  :)

pssttt... tenung-tenung cermin jangan lupa baca doa sekali...hehe... 
"Ya Allah, cantikkan lah akhlakku sebagaimana engkau telah mencantikkan wajahku"


foto: en google

p/s : Pagi tadi lisa ada tengok ulangan Celik Hati, Prof Doktor Muhaya ... sangat bermanfaat tau... banyak tips dan ilmu yang kita boleh dapat... kata prof kalau kita benci tengok orang lain, tak puas hati... semua tak suka... kata-kata yang keluar pun semua menyakitkan dan tak best... bermaksud kita benci pada diri kita sendiri... haa... something wrong somewhere lah dalam diri kita tu... apapun, kembali lah kepada Allah... jom muhasabah diri kita... orang yang tenang ialah orang yang tahu 'tujuan' hidupnya ... :)


27 comments:

Nana Liena said...

saya mmg pantang kalau ketulan2 tu timbul kat muka..ahaha.. agaknya stress itu yg sibuk nak timbul..
faktor makann pun blh jadi ..lgi2 yg oily ..n kena banyakkn minum air juga..

Lisa Sheila said...

ye nana.. tu la kan... kena banyak minum air,haa lagi satu... lap kat muka towel yang dah rendam ngan air suam ok gak...tips dari doktor tu... :)

CeqGu said...

cikgu byk keluar jerawat kecik2 kat dahi....tak suka betul. selalunya muka berminyak, timbul ler jerawat tu

KY said...

masalah jerawat ni memang masalah besar, Alhamdulillah..KY tak de pula masalah tu, tapi jerawat ni nak hilang memang payah...tapi, banyak pulak tapi heee, kena cari produk yg sesuai sikit dengan kulit, clean $ clear tu elok cuma KY rasa ia lebih sesuai dengan kulit remaja..

zulaikha megat said...

masalah jerawat kak zu nih dah berbelas tahun dah rasanya..dahlah degil nak hilang dia bantai pi tinggalkan kesan lubang lak kat pipi ni hah.

Ratu Hatiku said...

Akk kalau naik jerawat dekat2 nak period jerk. Alhamdulillah xde masalah jerawat. Tp risau ngan ank dara akk tu, cuci muka nak kena tya hari2...muka dah mula naik jerawat sebiji dua dah tu. Leh cuba utk ank akk.. Tq ya.. :)

With Julia said...

Lisa....bgus rujuk kepada yg pakar...masalah mcm nih mmg merisaukan kita lagi2 wanita kan...sure risau...ju pun on off jerawat naik...kalo time bendera merah sure naik xbyk wpun satu....moga hari2 anda ceria ye lisa sheila... :)

Lisa Sheila said...

Jerawt kecik2 senang hilang kan ceqgu? Lisa ni jerawat batu..hehe..susah btol nk hilang kali ni.. ;)

Lisa Sheila said...

Hee.. Yekek KY.. Lisa xtau nk try produk ape..so lisa beli gel rawat jerawat clean & clear.. Keke..perasan / feeling kejap konon2 remaja la ni..hee

Lisa Sheila said...

Erk..yeke kak zu..lama jugak tu smpai berbelas tahun..hee.. Lisa ni beberap bulan x mau hilang2.. Skrg ni je alhamdulillah makin surut sket.. :)

Lisa Sheila said...

Owhh yeke..hee... Erm anak dara akak bleh la try clean & clear gel jerawat tu.. Tp mcm tggalkan bekas merah2 sket kat tmpat jerawat tu .. myb kna cari jalan lain lak utk hlngkn parut tu ..huhu

Lisa Sheila said...

Hehe.. Tu la..biasanya lisa mcm ju ..tp kali ni.x kira bndera mana yg dtg..mcm tu jgk..hehe..problem sket beberapa bulan ni..tp skrg ni alhamdulillah..nmpak mcm makin ok..hee thanks ye julia :)

latifah zainal said...

jerawat dgn ipah mcm dah jd kawan baik dah lisa..banyak dah pencuci muka guna hasilnya tetap sama.malas dah nk pk.pk byk stress plak, x pasal2 nanti pnuh satu muka...huhu...

Lisa Sheila said...

Lor yeke..kekkeke.. Xpela ipah..yg penting hati bahagia...hee..susah jgk ye nk hlgkn jerawat..

atiera said...

sy pakai oxy. hehehe... tiap kali stress mesti die muncul. sobsob

Gen - Q said...

Samalah.... masalah saya begitu juga, jerawat membuat depresi, hihi. Saya kalau berjerawat itu di pipi, sekarang malah tambah di dagu. huhu,, semakin depresi! Tapi belum berani pakai obat-obatan takut malah bertambah banyak T.T

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wahhh...wan sula part yg last berkenaan kata2 prof dr muhaya. Terbaik kan. BTW, wan takder masalah jerawat. CUma kalau muka berminyak tuh, kebarangkalian akan tumbuh jugak. Tapi itu yg menyakitkan...Huhuhu

NurainSuperr said...

ain ada jerawat since form 1 lagi sampai la sekarang, and tak tahu nak pakai product apa, sebab kulit sensitif :(

Lisa Sheila said...

Erm salah satu penyebab gk tu..myb bleh dikategorikan mslh hormon kn.hee..

Lisa Sheila said...

Oh iye ke.. Hee..Mungkin ubat-ubatan tak.sesuai dengan kulit awk.

Lisa Sheila said...

Kan...? Suka dgr kata-kata motivasi drp prof muhaya..sangat2 best... Hee..

Lisa Sheila said...

Oowh yeke ain..better nti ain cuba jumpa pakar kulit..inshaallah bleh mmbntu..

Zaza said...

zaza pun sama jg..jenis jerawat degil..mcm2 guna sampai kulit tbakar pun terjadi..skg still jerawat sikit2..huhu

Lisa Sheila said...

wah..ramai juga yg ada masalah jerawat ye... rupanya masalah jerawat ni dah jadi masalah common..hehe... lisa ni dah lama sangat ..beberapa bulan...sekarang ni je, alhamdulillah nampak ok sket dari sebelum ni... :)

Fifi Nadhrah said...

fifi pon macam banyak je jerawat skrg ni.. da lame tak tumbuh.. tapi skrg macam jinak pulak.. tapi tumbuh kat tepi2 muke dekat2 dengan rambut.. jadi bile pakai tudung tak nampak la..

Lisa Sheila said...

Hee..samala fifi..lisa ni ada jrawat kat area tepi pipi n dahi...dh pakai tudung mcm trtutup la..xnmpak..heee

Aida Ismail said...

Nasib baik Aida takde masalah jerawat. Kalau tak jenuh jugak nak fikir ubat jerawat apa paling mujarab. Hehe~