Friday, April 12, 2013

Kata - Kata Hikmah Pilihan Lisa Hari ni ... :)


Assalamualaikum wbt

lisa tak ada nak share panjang-panjang arini... sekadar nak share kata-kata hikmah pilihan lisa yang kebanyakannya sumbangan hasil carian kat en google... :)


4 PERKARA yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tinggi, walaupun ibadahnya sedikit; sifat penyantun, merendah diri, pemurah dan budi pekerti yang baik. Itulah kesempurnaan iman- Abul Qasim Al Junaid




..Orang-orang yang Ikhlas, ialah orang yang menyembunyikan kebaikannya seperti mana ia menyembunyikan kejahatannya..- Hukamak 




3 Tanda bahagia kata Ibnul Qayyim:


1. Bersyukur ketika diberi nikmat.
2. Bersabar ketika ditimpa musibah (cobaan).
3. Memohon ampun pada Allah ketika telah terjerumus dalam dosa.




5 Yang Perlu Dijauhi :

S : Syaitan
A : Angkuh & Sombong
B : Bersifat Negatif
A : Angan-angan yang melalaikan
R : Riak




Jangan rasa dirimu TERBAIK kalau dihatimu penuh dengan nanah KEJAHATAN.

Jangan FIKIR dirimu ALIM kalau dihatimu penuh dengan nanah KEDENGKIAN.

Jangan rasa dirimu BERKASIH SAYANG kalau dihatimu penuh dengan nanah KEBENCIAN.

InsyaAllah,sama2 MENCUCI HATI kita... Amin Ya Rabb..



Apabila kita kejar dunia, Dunia akan lari...
Tetapi apabila kita kejar akhirat, Dunia akan mengejar kita...




Sesungguhnya jika rindu itu dirasai, rindulah pada seseorang yang merindui syahid dijalanNya. Jika rindu seseorang… moga lebih bertambah kekuatan untuk menyintai Allah… Jangan biarkan rindu melampaui batas hingga lupa pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaNya…”






Semoga Bermanfaat :)

18 comments:

zulaikha megat said...

semuanya kak zu suka dik!

boleh dijadikan panduan dlam kehidupan seharian..

Nana Liena said...

hehe..bestnya..saya tambah satu

-> Remember the good times, be strong during the difficult times, love always, smile often, and thank Allah every moment

Lisa Sheila said...

@zulaikha megat ... inshaAllah kak zu :)

Lisa Sheila said...

@Nana Liena thanks share kata2 hikmah tu nana ... :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

PEringatan yang penuh makna dan hikmah. Thanks lisa. :)

Lisa Sheila said...

Lor wan..lewatnya tido...hee... Pringtn brsama :) yr welcome

Condoriano said...

Thanks a lot for reminding, semoga sama2 kita memperingatkan utk mengejar akhirat :)

Lisa Sheila said...

inshaAllah ... kita sama2 saling mengingatkan untuk kebaikan bersama ...

anakMommy said...

penuh dengan hikmah..tapi orang sekeliling yg negatif sangat mempengaruhi...

Amanina said...

trima kasih krn sudi share

latifah zainal said...

tq lisa..kata2 hikmah nie boleh dijadikan pedoman dan muhasabah diri

ikhwan said...

Subhanallah, sangat menyentuh hati ni, semoga kita bisa megamalkan hal tersebut dikit demi sedikit. . Aamiiin. :D

Aida Ismail said...

Sedang berusaha menjauhi sifat-sifat negatif & memperbaiki diri supaya menjadi yang lebih baik, insyaAllah.

Lisa Sheila said...

tu la kan anakMommy ... terpaksa la twist kita yg kena berfikiran positif...semoga kita slalu berada dalam husnul dzon :)

Lisa Sheila said...

thanks juga kerana nina sudi baca..hee..

Lisa Sheila said...

ye, kita sama-sama jadikan pedoman dan muhasabah diri...

Lisa Sheila said...

inshaAllah...Aamiin ...

Lisa Sheila said...

same goes to me... sedang cuba memperbaiki diri untuk slalu berprasangka baik dan menjauhi sifat-sifat negatif ... InshaAllah kita sama-sama cuba perlahan2... :)