Monday, March 25, 2013

What Goes Around Comes Around

Assalamualaikum wbt dan selamat malam

Selalu kita dengar atau baca orang cakap what goes around comes around ... tahu x apa maksudnya tu? ceh... macam cikgu plak nak mengajar ...kihkih...

Picture hiasan sumbangan daripada en google


lebih kurang macam ni lah ... orang cakap bumi ni bulat - even sebenarnya bumi berbentuk sfera kadang kala kita akan berdiri kat atas dan ada kalanya kita akan berdiri di bawah... Apa saja yang kita lakukan kat atas muka bumi Allah SWT ni memang akan dihisab di hari pengadilan nanti ...arghh, tension ! nak cakap pasal apa ni lisa? bermadah sakan sangat ni dah kenapa nampak?? 

Oke, semua orang tau tu ... 

xde manusia yang sempurna kat dunia ni... setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing ... kita x layak nak mencerca atau nak dengki khianat sesama kita, hamba Allah yang sama-sama menumpang dan kongsi udara kat muka bumiNya ni ... apa salahnya tolong menolong, bantu membantu ... kan? contoh.... aman hidup ...

Lisa percaya Allah itu Maha Adil, biarlah orang buat kita... jangan kita buat orang ... walaupun kita x balas balik kat orang tu, suatu hari nanti dia akan tahu juga langit itu tinggi atau rendah ... - sah-sah lah langit tu tinggi kan ... perumpamaan oke ... !

Allah itu Maha Adil ... sungguh... what goes around comes around :)

pssttt... sebelum kita nak buat orang, fikir-fikirkanlah ... 
udara yang kita hirup ni bukan lah hak kita, tanah yang kita pijak ni jugak bukan hak kita ... apa alasan kita nak berlagak, dengki khianat dan nak buat benda-benda yang x elok kat orang lain ... ? 


hehe... kekadang elok juga muhasabah diri malam-malam ni ... :)
terapi jiwa ....  hihihi...

9 comments:

Amanina said...

sabar ya..org tu akan dpt balasan :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Lain macam jerk entry kali ni. Apapun, zaman skrg mmg penuh dgn issue2 mcm ni. Wan yakin lisa akan lebih kuat menghadapinya. Sebab biarpun kadang2 kita hati kita agak rapuh trutama time org lain cuba menggugat idup kita, tp pcy lah, dalam kerapuhan itu adanya satu benda ja yg tak akan terusik oleh kerapuhan itu kalau kita btul2 brpegang dgnnya...dan benda tu la yg kita panggil sbg iman. itu ja yg akan bina smula kerapuhan kita. Huhuhu...dah macam entry pulak komen wan ni. Selalu bg panjang2. maaf yer. :)

Lisa Sheila said...

hehe... entry ni bukan untik lisa ... sekadar muhasabah dan renungan untuk diri sendiri dan kita semua ... :)

Lisa Sheila said...

oh no..no..no... entry ni sebenarnya saja lisa nak share sekadar renungan untuk diri lisa sendiri dan anda semua juga wan ..hehe... ayat-ayat di atas tiada kena mengena ngan lisa pun ... hahaha... saje cuba menyelami jer ..:)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Huhuhu...maafla. cara lisa taip tuh seolah-olah apa yg lisa alami. So, itu bukti bhw lisa taip dr hati. Huhuhu, falsafah...falsafah. Apapun, entry yg lisa cuba bayangkan itu tertaip dgn baik. So, leh jadik penulis plak lps ni. Aktiviti yg sehat dan x rugikan masa. Caiyok2... :)

Lisa Sheila said...

wan, sejujur2 nya lisa bagitau wan sorang je ni..jangan bagitau orang lain tau... lisa xde idea pun nak post apa arini ...kakaka.... wat-wat pandai tulis jer.. :p

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hahaha...okok. wan takkan bgtau org len. Harap org len pun jgn baca komen ni. Wakakakakaka...lawak2... :)

Lisa Sheila said...

ok, gud boy ...hahaha

Fifi Nadhrah said...

entry lahir dari hati ni lisa..