Thursday, March 21, 2013

Selulit Oh Selulit !

Assalamualaikum wbt dan Selamat Pagi

Semua orang nak cantik, semua orang nak sihat, semua orang risau bila ada selulit... errrkkk .. semua orang ke?  heehee.. sebenarnya ada lebih baik mencegah daripada merawat kan... jangan jadi macam lisa ... mungkin ada antara kita yang baru tersedar dari lamunan yang panjang setelah beberapa tahun membela selulit.. eeerrrkkk ... 

Gambar hiasan dari cik google yang baik hati :)

Tahukah anda apa itu selulit? meh lisa nak terangkan sikit hasil dari pembacaan lisa yang xberapa rajin ni... lisa baca dari Majalah Nur edisi bulan Februari 2013... Selulit ni gumpalan lemak yang ada kat bawah kulit kita. sel-sel lemak ni lah yang menarik tisu-tisu bawah kulit tu dan menyebabkannya menggerutu... kalau nak tau kita ada selulit atau x, cuba kita tarik kat bahagian2 bawah kulit contohnya macam kat peha, lengan .... haaa... ada x?

selulit biasanya melanda ketika kita berusia dalam 25 - 35 tahun ... oke, ini lah zamannya ...

tapi jangan risau oke, ni lisa senaraikan cara-cara yang boleh kita buat untuk cuba menghapuskan selulit-selulit yang degil itu ... inshaAllah.


  • Berjalan - kalau berjalan laju dalam 1 jam boleh bakar lebih dari 360 kalori tau, kalau joging lagi lah lebih kalori terbakar ... :)

  • Bengkokkan Lutut - tau kan macam mana nak buat ni? hehe... camni, sambil berdiri, buat langkah besar ke hadapan dengan kaki kiri anda , turun sambil bengkokkan lutut. then , bawa kaki  kiri ke permulaan semula. ulang dengan kaki kanan plak. buat lah yang termampu. 

  • Mengangkat kaki sambil meniarap - errkk, lisa pun baru tahu ni... means, angkat kaki dalam keadaan relax , jangan paksa.

  • Rendahkan badan dan Twist - complicated sket, tapi masih cara yang mudah dan senang nak buat. anyway, cara dia... berdiri dan buka kakisejajar dengan lebar bahu, genggam kedua belah tangan, angkat selari dengan dada anda, rendahkan badan sehingga peha selari dengan lantai dan twist ke kanan. ulang balik dan cuba twist ke kiri pula. cuba berulang2 kali oke. :)

  • Squat Thrusts - ape benda tu? erm apa yang lisa baca cara nak buat... berdiri, pastu cangkung sambil tangan atas lantai, pastu luruskan kaki anda ke belakang seperti posisi nak push up. ulang langkah ni 3 kali.

  • Makanan Seimbang - haaa, ni yang penting... x de gunanya senaman bagai nak rak tapi apa yang di makan lepas tu menambahkan lagi selulit. hurm, so kurangkan pengambilan lemak dan karbohidrat.

  • Sauna dan Mandi Wap - cara ni bleh relax. hehe, ia juga dapat melancarkan peredaran darah dan memecahkan lemak. erm? memecahkan lemak? oke.

  • Elakkan kafein - bukan x boleh minum langsung tapi cuba elakkan atau kurangkan dan ganti dengan minuman yang lebih berkhasiat contohnya sky juice... :p

  • Kurangkan garam - bukan sahaja garam, perasa pun kena kurangkan atau kalau boleh cuba elakkan, selain itu, kurangkan juga penggunaan santan dan boleh di ganti dengan susu rendah lemak... erm lisa rasa maybe rasanya x sama tapi why not? boleh cuba. :)

  • Menggunakan Essential Oil - boleh juga menggunakan olive oil ... owhhh sekarang baru lisa teringat, ada beberapa hari lepas lisa bagitau en suami nak mintak sket Extra Virgin olive oil dia nak sapu salah satu cara nak hilangkan selulit... just now i remember... hihihi... oke, iklan je tu.. cont ... boleh jugak guna 'sea salt' kalau translate, garam laut kan... guna sebelum mandi sebagai rawatan kat rumah supaya dapat melancarkan perjalanan aliran darah dan cecair dalam badan anda ... :)
Sharing is Caring .... InshaAllah nanti lisa cuba amalkan :)

Sumber : Majalah Nur edisi bulan Feb 2013. :)

18 comments:

mamyharraz said...

mmg nyampahh tau dgn selulit nih..
tp nak buat guaner tabah jelah tgk ada kt perut ni haaa hikhik

Lisa Sheila said...

sama lah kita mamyharraz ... hihi... cuba perlahan-lahan ... :) mana tau 1 day kita say gudbye to selulit ..hee

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wan adalah urut2 wifey kt kawsan selulit tuh trutama bhgian perut dan paha. Guna minyak apa ka nama ntah. Berkesan jugak la...walaupun agak lama amik masa. Cuma punca dia tuh yg wan masih xtau knp. Even wifey wan pun x sure. Huhu...thanks for the tips yer.

Lisa Sheila said...

haa.. punca nya lisa pun x pasti..mungkin jugak sebab pemakanan kita dan gaya hidup kita sehari-hari ... sapu minyak berkesan ye wan... lisa baru ingat nk cuba sapu olive oil..hehe... tapi apa yang penting... Istiqomah .. :)

Nasuha said...

Tips yg bgs!

Lisa Sheila said...

yeap.. thanks ya ...

Fifi Nadhrah said...

selulit da tebal sangat kat badan ni.. taktau la ceman enak hilangkan.. klu nak gune tips kat ats tu boleh.. tapi kene buang dulu sifat MALAS kat diri fifi ni.. ades.. salam kenal dari fifi..

Lisa Sheila said...

hehe.. betul tu fifi ... terpaksa lah buang sifat M ni... lisa pun sama... kena cari motivasi diri ni... hehe
salam kenal ye fifi ... :)

dela said...

tengah berusaha utk buang :(

Lisa Sheila said...

samala kita dela ... huhu... gud luck ya.. :)

eika basha said...

ouchhh im so scared of this.. nk tny selulit ni boleh jd x kt org2 kurus ??

Aida Ismail said...

Macam susah je nak bagi hilang selulit ni. T_T

Lisa Sheila said...

Eika..org kurus pun bleh jadi ada selulit gak tau... So..just jaga pemakanan n selalu workout.. :) yg pnting tahu kalori masuk dan kalori keluar..cehh da macam kevin zahri la plak :p

Lisa Sheila said...

Aah kan aida... Lisa pun masih dlm proses nak cuba minimakan atau hilangkan selulit...hihi

zulaikha megat said...

salam ziarah dik..kak zu dah follow..semoga silaturahim berpanjangan..

Lisa Sheila said...

Thanks sudi singgah n follow blog lisa, kak zu ... Salam kenal.. InshaAllah smoga ukhuwah berkekalan :)

Siti(zoey) said...

semua perempuan mesti x suka selulit kan hihi...

Lisa Sheila said...

tepat sekali siti ..hehehe... tapi tu la..nk membuang nya kena berusaha dengan sangat gigih :)