Friday, March 15, 2013

Ludah

Selamat Pagi 

Pernah tengok x orang meludah merata-rata? eeewwww...  atau pun ... eeeyuuuu... oke ... geli kan ... tapi itu lah sikap segelintir orang kita ... meludah tu x kira tempat ... dari kereta yang sedang bergerak laju, kat stesen bas, kat pasar malam, pasar pagi, pasar ikan...dan macam-macam pasar lagi, tepi jalan ...aduyaiii... kalau kita tengok kat atas tar tu kan... aisshhh... tok sah dok citer la... memang akan ada ...

phuiiihhh .... phuuiiihh... tuuihhhh... ffuiihhh ... erk, ada ke bunyi ffuuuihh ? :p

macam-macam bunyi ... boleh imagine x ? kakakakaaaaa.... lisa sebenarnya x larang pun orang meludah... since kita manusia kan... memang agak pelik kalau jumpa manusia yang x pernah meludah sepanjang hidupnya ... hehe ... tapi please behave, x kan lah kat tempat orang ramai ... tiba-tiba phhuiiiihhhhh... segan kot ... orang yang tengok tu pun geli ... kan ...  so, apa yang perlu kita buat kalau agak-agak rasa nak meludah tu? 

boleh x lisa nak cadang kan, selain dari tong sampah recycle yang hijau, oren, biru tu (biru kan) tambah lagi satu tong sampah warna ungu khas untuk meludah kat tempat awam. hahaha....  eeewwww eeeyuuuu ... agak-agak lah kan ... :P

kalau agak-agak nak phuuiihh...tuuuihhh tu, pandai-pandai lah pilih tempat yang appropriate sket... :) macam tandas ke, tempat yang memang di jamin (tengok kiri kanan) xde orang kat atas muka bumi ni  ke... contoh... hehe...  So, peringatan bersama, sama-sama lah kita jaga kebersihan alam sekitar dan sekeliling kita ... bukan ke kebersihan mencerminkan keimanan kita  bersih tu sebahagian daripada iman ... kan ... :)

p/s : nak meludah merata-rata pun not good, apatah lagi nak "puuiihh..ttuihhh" kat orang. ye x? lagi la x bagus kan... x bagus untuk 'kesihatan dalaman' kita dan juga x bagus untuk hubungan sesama manusia, sesama umat islam ... jaga sillaturrahim sesama kita ... Allahualam .

Peace !


8 comments:

erni ariffin said...

x suke org meludah.. :(

Lisa Sheila said...

kannn... hehe ... :)

Mrs Lurve said...

betulla...mcm kat ofis nie, nak tensen bila lalu je nmpk bekas ludah org..pengotor btl, ludahla dalm sinki kan

Lisa Sheila said...

ewww... yeke ... hehe..lisa pun tadi pergi pasar ... tengok kat atas jalan nak masuk pasar...aishh... xleh nk cakap..geli uuu... sabor je la kan :) mybe azie bleh tampal notis kat area opis tu... PEASE DO NOT SPITE HERE ! Oh My English ! hehe..

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Itu adalah perihal adab. Sesetengah org tinggi ilmunya tapi kurang bab adab. Bila kurangnya nilai adab tuh, nila jadiknya. Dalam Islam pun ada cara utk meludah. Bukan blh sesuka hati jerk...apapun masing2 kena bukakan minda utk mengubah cara kita seharian dgn adab yg baik...nice sharing :)

Aida Ismail said...

Gelinya orang yang suka meludah merata-rata ni. Kalau tertengok tu, rasa macam nak muntah pulak. Tak beradab betul.

Lisa Sheila said...

Betul wan... Ada org ada ilmu tp x diamalkan susah juga... Neway..ingatan utk kita bersama.. Tq.. :)

Lisa Sheila said...

Memang geli aida... Hehe..lisa bila tertengok tu pndang tmpat lain cepat2.. Hahaa.. Mcm2 ragam kan.tu la kna blajar cara atau adab yg betul ni klu nk meludah :)