Saturday, March 23, 2013

Kahwin Muda

Assalamualaikum wbt dan selamat petang


Sape ada tengok ulangan kot Primadona malam semalam kat Astro Prima? hehe... diorang bincangkan tentang baik buruk kahwin muda.


Lisa rasa lisa tergolong dalam golongan pasangan kahwin muda jugak la kot... 2 bulan sebelum umur lisa mencapai 23 tahun, lisa dah bergelar isteri... hehe... dah la time tu masih belajar semester 3, Degree Office Management, UiTM, Shah Alam. Masih ada 3 semester lagi nak habis.


En suami plak kerja kat Kuala Krai, Kelantan. So, memang kami PJJ jugak lah hampir 2 tahun sebelum lisa habis belajar... :)


Pendek kata, bas-bas ekspres tu dah jadi best friend lisa lah ... hahaha...
dan Hentian Putra & Stesen Bas Seksyen 17 tu juga memang dah kenal lisa sebab setiap 2 minggu sekali atau setiap cuti semester mesti lisa balik umah... hehehe... kadang-kadang tu suami drive ke Shah Alam.



Amboi, gatai naa... belum habis belajar dah nak kawin !

kenapa x nak tunggu habis belajar dulu baru kahwin??!

tu la, sape suh kawen sekarang? kang dah kena planning xbleh ada anak lagi.

walau macamana pun , ko kena habiskan belajar jugak kalau nak kawen.

Ala, muda lagi la... watpe kawen awal sangat? enjoy lah dulu puas-puas. Nanti dah ada anak susah nak jalan, nak keje.


Ayat-ayat / kata-kata biasa yang lisa atau mungkin juga anda akan dengar kalau kawen muda dan kawen sebelum habis belajar.


Apapun, terpulang pada pendapat masing-masing kerana yang akan lalui semua itu anda juga, bukannya orang-orang yang mengata tu...kan? 


cuma sebelum buat keputusan untuk kahwin pada usia muda, haruslah fikir sedalam-dalamnya baik buruk dan kesan kahwin pada usia muda atau ketika masih belajar. Anda lebih tau... :)


Memang perkahwinan yang sah adalah satu cara menghalalkan hubungan antara lelaki dan wanita ...setelah mendapat gelaran suami isteri, ia bukanlah satu tiket untuk kita boleh lakukan sesuka hati tanpa menghiraukan suruhan dan larangan agama ... kenalah fikir-fikirkan juga tanggungjawab suami isteri itu sendiri...  barulah kita boleh bina keluarga yang sakinah mawaddah warahmah :)



Pada pendapat lisa la kan, x kesah kawen muda atau kawen pada umur yang lebih berusia sikit asalkan perkahwinan itu kena lah ada berkat, restu dari orang tua, niat untuk mendirikan rumahtangga tu kenapa -semestinya  niat tu kena lah baik dan bukannya sebab nak menganiaya pasangan dan sebagainya

Selain itu, yang lebih penting, setiap perkara yang kita buat, termasuk lah dalam bab perkahwinan ini juga haruslah niat kerana Agama, kerana Allah. :)

26 comments:

Azie said...

As salam. Saya pun kawin umur 23 sebaik tamat belajar. Sama lah kita

Lisa Sheila said...

wkslm ... hehe.. samala kita... tapi lisa belum habis study lagi time tu ... :)

Nizam Ijam said...

alorh.. saya dah 23... xkawen2 ag..huhu

saya dah update... cuti2 di Bukit Bendera

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Huhu...okla tuh kak. Bagus kawin muda. Leh mengelakkan fitnah. Lgpun lg bgus sebab perkahwinan perkara yg sgt baik utk mereka2 yg sudah cukup syarat. Wan kawin umur 24, dan wife umur 22. Anak 1 yg sulung (laki2) dan no 2 meninggal ketika dlm perut. Apapun, kawin muda ada jugak kelebihannya dan harus dipandang dr sudut yg positif. :)

Lisa Sheila said...

hehe ... thanks sudi singgah sini ...inshaallah bila line tnet lisa dah laju, lisa zuusss ke blog awak... :)

Lisa Sheila said...

hehe.. wan umo berapa yer? memang bagus sebenarnya kawen muda ni... dapat elak fitnah kan..daripada dok pegi sana sini tanpa ikatan dan akhirnya mengundang kepada perkara2 x diingini, eloklah kahwin... tapi kalau x mampu, berpuasalah..hehehee...

lisa lom ada rezeki lagi nak ada anak..inshaallah ada cuma lambat sket :) think +ve

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hehehe...wan tua dh...30 thn. sorilah kalau trpanggil akak...huhu. tersalah taip td. nk padam blk xleh. anyway, anak itu anugerah Allah. mcm yg lisa kata, think +ve...that's teh best way. Wan suka lisa berpandangan terbuka mcm ni. Respect! :)

Lisa Sheila said...

Umur tu angka je wan..hee..yg penting hati masih muda..hihihi.. Erm means wan dah 6 yrs kawen kan.. Wifey wan msti sama umur ngan lisa..hee..

Aishh.. Xpyh la puji cenggitu..segan ah lisa..lisa just share pngalamn n pndapat lisa yg x seberapa ni je.. :) thanks sudi baca :)

my notes said...

assalamualaikum ... alhamdulillah , syukur jodoh kamu cepat . Cam saya nih , la nih jodoh x mai lagi ... maka jawapan yg tpt ialah jodoh tu urusan Allah ...

Lisa Sheila said...

Wkslm..syukur alhamdulillah.. Mgkin Allah sedang merancang ssuatu yg lbh baik utk awak... :)

latifah zainal said...

ok je kawin muda, dah smpai jodoh. kata org kawin muda murah rezeki..wallahu a'lam coz sy nie x kwen lg..

Lisa Sheila said...

Alhamdulillah ... mungkin jodoh awal...ketentuan Allah jua... :) inshaallah nanti akan sampai juga jodoh awak :)

puteri kasih said...

suka tengok orang kahwin muda :) tapi puteri plak tak kahwin kahwin lagi..hehe

Lisa Sheila said...

hehe... inshaallah... bila tiba waktunya yang Allah telah tetapkan, akan datang jugak jodoh puteri nnti... :)

Encik Sohada said...

Assalamu3alaikum w.b.t, bg ambo kawin muda or tua doesnt matter at all even end up being a forewer alone :)

QasehnyaRania said...

sama la ciksu pon kawin lagi 2 bulan nak masuk umur 23 tahun..

kawin muda ok je asalkan pandai bawa diri dengan keluarga dan keluarga mentua.. in shaa ALLAH

ikhwan said...

Subhanallah, , , meskipun perkawinan alam usia mua tetapi sudah punya bekl yang cukup tak apalah supaya hidup terasa lebih semangat.

semoga menjai keluarga yang sakinah mawadah warahmah :D
dah punya momongan blum ni ye?? heeeeeheheee

syahirah said...

wahh kak Lisa kahwin muda. Alhamdulillah. bagus la tu kahwin muda.
smoga kak Lisa jadi isteri yg solehah .
harap2 kekal hingga ke syurga

Nana Liena said...

baru baca entri ni kak..ahaha.
muda juga ya akak kahwin..okay juga tu
sekarang memang trend orang kahwin muda dan benda baik tak baik ditangguh2kan..macam kawan saya umur 21 sebaya saya pun dah kahwin n ada anak sorang..

Lisa Sheila said...

Hehe... Betul tu..Allah dah bagi jodoh kawen awal atau lewat ...bersyukurlah..even kalau xde jodoh pun bersyukur juga sbb bnyak sgt nikmat Allah yg sedang kita nikmati skrg ni.. :)

Lisa Sheila said...

Hehe..betul tu ciksu..yg pnting kita pndai bawa diri.. :)

Lisa Sheila said...

Inshaallah..aamiin..momongan itu apa ya saudara ikhwan?

Lisa Sheila said...

Inshaallah..mudah mudahan..aamiin :)
Banyak yg perlu diperbaiki lagi...

Lisa Sheila said...

Hee..nasib baik nana n kawan2 lain comment arini..kalau x akak x pasan comment2 yg lama belum direply..hee...

Alhamdulillah..jodoh awal nana.. :)

AiSyA LiEzA said...

hehehhe.. best je khwn awal nih.. *cehh... baru habis matriks dah nak khwin :p* hahahah xD apa2 un smga akk lisa slalu bhgia... ttg baby.. itu rezeki Allah..hek3.. :) nnti jadi mummy muda :D chumeellll~ hee.. :)

Jalal boy said...

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera.

Satu artikel yang seronok mengenai Kahwin muda. Jemput ke blog saya untuk baca mengenai mengapa lelaki takut kahwin muda? Jalalboy