Tuesday, March 19, 2013

Gigi Berbunyi ??

Assalamualaikumm dan Selamat Malam

sambil2 lisa dok blogwalking... relax-relax jap tengok tv kat ruang tamu, terdengar bunyi gigi bergesel...

grhhh..gehhhh...grrhhhh....

krikk...krikk...grrrhhh...

apakah?

En suami memang dah nyenyak tidur... lisa x pelik since memang itu lah kebiasaanya dari dulu lagi...

lisa tertanya-tanya jugak kenapa gigi boleh berbunyi semasa tidur yer...

ada info yang lisa jumpa...

Bagi orang dewasa penyebab utamanya adalah masalah emosi, seperti stress, kecemasan, kemarahan, sedih atau frust, dan lain-lain. Orang yang agresif atau selalu cepat marah diserang bruxism. Salah tidur atau posisi tidur yang kurang baik juga boleh mencetuskan bruxism.


ohh... really dear? i don't think the reason is cepat marah because u r totally not ... hehe... maybe salah tidur kot... ntah la... xkan setiap hari salah tidur kot?  

Tabiat ini lebih dikenali BRUXISM atau TEETH GRINDING, berlaku apabila geseran secara paksaan antara gigi atas dengan gigi bawah. Ia biasa berlaku secara tak terkawal sama ada ke depan, belakang, kiri ataupun kanan. Jika masalah ni tak ditangani dengan cepat, ia akan mendatangkan masalah kepada gigi dan boleh membuatkan gigi, mulut dan muka rasa tidak selesa. tabiat ni sangat bahaya lebih2 lagi time tido. kerana kekuatan kunyahan ketika tido mencecah 6kali ganda berbanding kunyahan ketika sedar.

haaa, gigi berbunyi-bunyi masa tidur ni di panggil bruxism... oke ... 

ada juga info yang lisa jumpa keadaan ini ada kaitan dengan gangguan mahkluk halus ... ye ke? lisa tengok sumber kat SINI.


Oke, yang ni lanjutan rawatan terhadap bruxism di mana ia nya adalah base pada puncanya:

Masalah berkaitan tekanan perasaan - Mendapatkan rawatan psikologi daripada pakar psikologi. Muscle relaxant atau botulinum toxin dapat meredakan secara sementara otot rahang bawah daripada mengetap rahang, namun ia hanyalah jalan terakhir sekiranya rawatan lain tidak berhasil.

Masalah berkaitan struktur dan susunan gigi - Rawatan ortodontik dan pembetulan permukaan occlusal boleh dilakukan.

Masalah Neuromuscular dan otak - Rawatan gandingan antara doktor gigi dan doktor psikologi diperlukan untuk mengatasi masalah yang kompleks ini.

Masalah berkaitan ubat. Doktot anda mungkin akan mengubah ubat yang perlu diambil kepada yang tidak mendatangkan bruxism sebagai kesan sampingan pengambilan ubat tersebut.


En suami, nanti kita usha2 mouthguard ni ... hehe...

ni la Mouthguard untuk yang ada bruxism




oke, cara pakainya ya...



Sharing is Loving ! Semoga Bermanfaat ... :)

12 comments:

Meow Aizawa said...

salam.. baru tahu.. ingatkan sebab mimpi tgh makan.. hehe
info baru utk bloggers.. meow singgah sini ye.. jum ke blog meow.. hehe ^_^

Lisa Sheila said...

salam kenal... hee ... ada plak mimpi tgh makan..haha... oke, lisa zuusss ke sana skrg..:p

Azuria Abdullah said...

sy pon ade prob cmnie..tp x salu...mgkn sbb gigi kot..

Ratu Hatiku said...

Salam kenal..tq follow blog akk ya...
Ank2 akk pun selalu gak bunyi gigi bila dorang tdo..

Lisa Sheila said...

ye, ada gak sebab masalah ngan gigi ...maybe kedudukan gigi boleh jadi gak gigi berbunyi semasa tidur... :)

Lisa Sheila said...

salam kenal kak... :)
kanak-kanak pun xlari dari masalah gigi berbunyi ni...mybe ada kaitan ngan masalah yg lisa ada baca dalam link kat atas... :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Huhuhu...sharing yg byk input utk semua pembaca. Cantik gak mouth guard tuh. Alhamdulillah wan blum lg trima komplen dr my wifey utk masalah ni. kalau ada nnt trpkasa la jugak cari mouth guard ni ha...hehe

Lisa Sheila said...

hahaha... tu lah kan... dah biasa sangat dah lisa dengar en suami macam tu rasanya dia cakap dari sebelum kawen lagi... lisa bru teringat...adik lisa, peyo tu pun pernah gak lisas dengar gigi berbunyi masa tidur..sekarang x tau la masih ada lagi ke x..nnti lisa nak tanya wife dia..hehe... bleh la pakat cari mouthguard tu... :p

Nad MamaZN said...

Mouthguard ni yg mcm pemain sukan ada pakai tu kan?

Lisa Sheila said...

haaa.. tu lah..lisa rasa pun macam tu...tapi x pasti plak..heee...

:: Cik Viva :: said...

salam kenal =)
ade cara nak elakkan bunyi gigi time tido ni rupanya..good info..hehe

Lisa Sheila said...

Hehe.. Tu la..lisa pun baru jumpa info ni..erm tang mouthguard tu agk2 selesa ke pkai tu time tido ye..heee