Tuesday, March 26, 2013

Bahasa Klasik Kelantan

Assalamualaikum wbt dan selamat awal pagi

sewaktu lisa sedang sembang-sembang dengan en suami yang agak banyak tau tentang perkataan-perkataan klasik dialek kelantan ... maka seringkali itu juga perbualan kami terganggu seketika apabila en suami mengeluarkan perkataan-perkataan yang x biasa lisa dengar - lor, orang kelantan pun x faham dialek kelantan sendiri ...lucu ... :p

En suami x pela, die biasa bergaul dengan 'orang-orang lama' ... sifat peramah yang terserlah dalam diri dia tu memang tak dapat dinafikan lagi ... ahakkksss ...  

lisa plak dari kecik lagi hidup merantau, berdikari sendiri kat tempat orang ... dari kota bharu --> kajang --> ipoh --> shah alam --> kota bharu semula selama berbelas tahun... seperti perumpamaan melayu tu... ibarat ikan pulang ke lubuk ... sekarang memang betul-betul pulang ke lubuk ... :) - alasan yang agak kukuh jugak tu :)

Ttogo'

Lleco

Bbari

Kayu Mena

Kkore

Pear

Kalau anda sendiri orang kelantan, pernah dengar dan tau x apa maksud perkataan-perkataan tu ? lisa 1 st time dengar en suami ghoyak perkataan-perkataan tu, otak lisa berhenti berfikir kejap sebab yang ada, tanda ??? ni jer kat dalam fikiran ni... kekekeee...

maksud perkataan-perkataan tu ape? haaa... menurut en suami aka kamus bahasa klasik klate - poyo kan?  maksud perkataan-perkataan tersebut ialah :

Ttogo' -- Pelangi

Contoh Ayat : Comel nyo la Ttogo' dok minum air !


Lleco -- Syarah
 (pernah tengok x sebuah van yang bawak speaker kat atas bumbung van tu? haaa, orang yang dok cakap-cakap or inform apa-apa produk/informasi kat orang ramai sambil drive van tu la perbuatan sedang lleco. - pssstt... perkataan asal Lecture kot, wah, orang kelantan zaman dulu meng BM  kelantan kan BI ...hihi...

Contoh Ayat: Oghe dok lleco gapo gak tu? lleco garam ko?


Bbari -- Bercerita

Contoh Ayat : Maghi sini belako dengar tok ayah nok bbari kesoh zaman pere jepun mulo.


Kayu Mena -- Bangku / Kekuda

Contoh Ayat : baso dio doh maghi keda ppati gak duk atah kayu mena la.


Kkore -- Pengukur Kelapa

Contoh Ayat : Kkore nyo mung ! Erkkk... boleh jadi contoh ayat ke ni?

oke, contoh ayat yang betul ... selamoh, tolong kukur nyo meta...ambik kkore belake pitu tuh.


Pear -- Halang

Contoh Ayat : en suami cakap "jange dok pear gak depe kipas tuh, abe panah nih ..." 
lisa yang sedang terpinga-pinga dengar perkataan tu untuk pertama kali selama hidup hampir 28 tahun ni buat muka confuse lantas segera diterangkan maksud perkataan tersebut oleh beliau... :p


Banyak lagi sebenarnya perkataan-perkataan klasik kelantan tu... tapi lisa x dapat nak senarai semua ... ada yang dah x ingat ..hehe..bukan lisa yang x ingat, but en suami yang x ingat... kalau tengah sembang-sembang baru lah automatik perkataan-perkataan seumpamanya tersebut keluar ...hihihi...

sekian saja kelas arini ... :p

p/s : kalau ada maksud perkataan yang salah sila betulkan ... tq :)

23 comments:

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hahaha...wan ada jugak kenalan org kelantan. Mmg pening dgr diorg cakap. Tapi best kalau lama2 dengar. Mula2 jerk rs susah nk paham.

Lisa Sheila said...

hehe... memang susah nak faham ... :) tapi lisa memang kelantan pure ... ada jugak perkataan-perkataan tertentu yang x di fahami...heheee...

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Hehehehe...slalu pindah2 mmg la cenggitu kan. Wan penah jugak dgr org kata, kalau laki2 yg payah nk hlg loghat kelantan berbanding pompuan. Ntah betul ntah ker idak... :)

Lisa Sheila said...
This comment has been removed by the author.
Fifi Nadhrah said...

fifi yang orang bukan kelantan ni pon tak pernah dengar..

Lisa Sheila said...

huhu... lisa memindahkan diri sendiri ..kihkih...
biasa jugak dengar orang cakap camtu ..hehe.. tp ada gak org ppuan klntan yg susah nak hlg loghat klate tu ... kami makan budu..anda bagaimana? hihihi

Lisa Sheila said...

fifi bukan orang kelantan lagi lah xpernah dengar..hihihi..lisa yg org kelantan ni? hahaha

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Budu? huhuhu...xpenah makan lg seumur hidup. sedapkah? hahaha

Lisa Sheila said...

bagi orang kelantan sedap lah kot ..hehe... lisa pun makan juga..biasanya dengan ulam ulaman... tapi x bleh selalu sebab lisa allergik :)

Fifi Nadhrah said...

petang lisa.. nanti fifi up kan permintaan lisa tu.. inshaAllah.. enjoy la dulu skrg ni!~

Fifi Nadhrah said...

salam lisa.. fifi da buat entry khas untuk lisa.. harap membantu..

Lisa Sheila said...

Thanks fifi..inshaallah lisa akan baca nanti... Lisa masih x dpt berblogging wat ms sekarang... Ayah lisa baru meninggal beberapa hari lepas...al fatihah utk arwah

Lisa Sheila said...

Thanks fifi..inshaallah lisa akan baca nanti... Lisa masih x dpt berblogging wat ms sekarang... Ayah lisa baru meninggal beberapa hari lepas...al fatihah utk arwah

Amanina said...

boleh belajar bahasa baru nie :)

Siti(zoey) said...

alahai..saya org kedah lg lah x phm dan x pernah dgr perkataan2 ni..hihi.

sitiidzyan said...

wah mmg betol2 klasik tu...pnh duk klntn jap tp xpnh dgr plak pkataan tu..

Nana Liena said...

yea..kita belajar bahasa kelatan klasik pulak..hehe.. best kan belajar bahasa2 nie..

Lisa Sheila said...

Selamat blajar nina..hehe...

Lisa Sheila said...

Hihi... Lisa org klntan sdiri pom kdg2 xpaham..trlalu klasik..biasanya org2 lama biasa guna n myb gk kt sstgh tmpat :)

Lisa Sheila said...

Klasik sgt kn yan..hihi..lisa pun xpnh dgr sblm ni..bru tau.. :)

Lisa Sheila said...

Aah.. Suka gk dgr bhasa or loghat ngeri lain..mcm utara ke.. Suka dgr... :)

Anonymous said...

togo' yang aku tahu aksudnya eminum air straight dari bekas

Aida Ismail said...

Seriously, semua perkataan yang Lisa listkan kat atas ni semua Aida tak pernah dengar even Aida lahir kat Kelantan & biasa dengar orang2 tua bercakap.